maanantai 7. heinäkuuta 2014

Vauvan hampaiden pesu ja hammastahna-ahdistus

Neiti L:n suussa komeilee tällä hetkellä neljä hienoa hammasta, joten hammasharja on jo käynyt tutuksi. Alkuun hampaita harjattiin ihan pelkällä vedellä, koska olin kuullut, ettei hammastahnaa suositella alle 1-vuotiaille. No, sitten kuulinkin toisen version, että tahnaa pitäisi käyttää heti ensimmäisestä hampaasta alkaen ja suuntasin pällistelemään kaupan hammastahnahyllyjä. Mukaan tarttui Elmexin lastentahna, jonka ikäsuositus oli 0-5v.

Jotenkin kuitenkin tuntui (ja tuntuu siis edelleen) hölmöltä laittaa hammastahnaa tuon minin suuhun, joka ei tietenkään osaa sitä myöskään pois sylkeä. Tahnaa onkin käytetty ihan naurettavan sipaisun verran, jos ollenkaan..tiedän, että toiset sanovat "nykysuosituksen" olevan, ettei tahnaa edes välttämättä pitäisi purskutella kokonaan pois, vaan voisi hyvin jättää ns. fluorin tekemään hommiaan, mutta jotenkin sekään ei ole tuntunut hyvältä..



No, aloin etsimään aiheesta enemmän tietoa, jotta saisin ahdistukseni poistumaan, mutta tässähän kävikin ihan toisinpäin ja olen entistä enemmän häkeltynyt. Ensinnäkin fluorista ylipäätään löytyy todella ristiriitaista tietoa. Kyllä, sehän on myrkkyä (suurissa määrin), mutta kuitenkin paras (ja tutkittu) aine kariesta vastaan. Eri myrkkyjuttuja luettuani ajattelin jo, että pitääkö tässä itsekin siirtyä fluorittomaan luonnonhammastahnaan, mutta osa jutuista sitten taas rauhoitteli pysymään ihan siinä Pepsodentissä. Enkä välttämättä 'luonnon'tahnan tehoon luottaisikaan..Punainen lanka suurimmassa osassa juttuja oli se, että fluori ei ole myrkyllistä oikein käytettynä (eli pois syljettynä ja hyvin pienissä määrin sisäisesti saatua). Fluoria saa aikuisten hammastahnoissa olla enintään 0,15 prosenttia ja lasten tahnoissa 0,05 prosenttia. Edelleen kuitenkin jäi se ongelma, ettei L osaa sylkäistä sitä tahnaa pois.

Seuraavaksi törmäsin Kemikaalicocktail-blogin kirjoitukseen parabeeneista lastentahnoissa, sitten oli vielä mainintaa mm. Triklosaanista. Näistähän tietysti seurasi pikainen pyrähdys kylppäriin tarkistamaan niitä omien tuubien INCI-listoja..no sentään näitä ei näyttänyt löytyvän.

Nyt olen siis takaisin alkuperäisen ongelman äärellä. Käyttääkö sitä tahnaa minin hampaisiin, vaiko ei..miten teille on asian kanssa toimittu?

Meillä on muuten alusta asti sujunut tuo harjaus tosi hienosti, kun jo ennen hampaita lykättiin iltapesun yhteydessä neidille harja käteen. Ja mihinkäs se muualle olisikaan mennyt, kuin sinne suuhun! Joten nyt jo harjan nähdessä, suu aukeaa komeasti.

6 kommenttia :

  1. Meillä pestään edelleen vielä vedellä hampaat ja olen päättänyt jo nyt, etten aijo Leonille ostaa näitä "tavallisia" lastentahnoja juuri tuon fluorin ja muiden kemikaalien takia. Tahnahan kuitenkin jää hänen suuhunsa ja sitä kautta suoraan imeytyy verenkiertoon. Aijon suosia mahdollisimman paljon luonnonmukaisia juttuja tässä asiassa. Sitten Leonin ollessa vanhempi saa hän itse päättää asiata, kun on jo kykeneväinen pesemään hampaansa "oikeaoppisesti". Enkä jättäisi itsekkään suutani kunnolla huuhtelematta, vaikka kuinka suosittelisivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kuten myöskään, en sitä omaakaan suuta jättäisi huuhtomatta. Olen kuitenkin myös aika tarkka hammashygieniasta ja olen käsityksessä, että luonnontahnojen markkinoijat itsekin käyttävät fluoritahnaa silloin tällöin ns. varmuuden vuoksi, joten ihan pelkästään en niihinkään luota :/

      Paljo päänvaivaa kyllä aiheuttaa! Tosin niihin 1v. synttäreihinkään ei ole kuin 3,5kk niin ehkä ainakin siihen asti sillä vedellä :)

      Poista
  2. Meille on alusta asti sanottu neuvolassa ja vauvapiirissä vieraillut hammashoitaja, että ensimmäisestä hampaasta lähtien pitää harjata hammastahnalla. Tahnaa laitetaan kuitenkin ihan todella pieni sipaisu harjaan eikä siinä saa olla fluoria kuin 500 ppm (monissa lastentahnoissakin on 1000 ppm). Näillä ohjeilla me ollaan toimittu ja kivasti sujuu harjaus meilläkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaista 500ppm tahnaa meilläkin on, mutta häiritsee kuitenkin, kun neiti senkin vähän nielee :/

      Ja tosiaan, aiheesta kun ollaan jo ihan neuvolassa/hammaslääkärissä henkilötasolla erimieltä, niin tiedä sitten mikä oikeasti olisi hyväksi!

      Toisaalta, onhan varmasti suurin osa lastentahnoista todella tutkittuja, joten ei niiden kovin vaarallisiakaan luulisi olevan :)

      Poista
  3. Meilläkin alusta asti harjattu tahnalla. Jollain muumin 0-2v. Ja ihan miniminimäärä laitetaan :)

    VastaaPoista