keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Voihan turvaistuin!

Vuosi sitten tuskailtiin vaunujen loputtomassa suossa. Varsinkin näin ensikertalaisena oli vaikea miettiä, mitä ominaisuuksia sitä tulisi arvostamaan..kauppoja kierrettiin varmaan sen sata kertaa ja kulutettiin useampi tunti eri myyjien aikaa. Lopputuloksena kuitenkin näin jälkikäteen miettien erittäin hyvä ratkaisu. Nyt ollaan kuitenkin taas uudessa suossa kahlaamassa.. Voi kun lastentarvikeliikkeissä myytäisiin vain yhtä super hyvää turvaistuinta! Mutta ei, on istuimia selkä menosuuntaan, naama menosuuntaan ja löytyy vielä viisipistevöillä tai palkilla..Ja siihen päälle vielä miljoona eri valmistajaa ja kiinnitys joko Isofixeillä tai ilman..puuh!

Ensin tuli surffattua netissä, luettua keskustelupalstoja ja käyttökokemuksia, sekä katsottua kolaritestejä autoliiton sivulla. Tietenkään mitään valmiita vastauksia ei löydy, toinen tykkää toisesta ja aina jossain on jonkun mielestä jotain vikaa. Ihan omat koulukuntansa on myös selkämenosuuntaan istuinten puolesta puhujille, sekä sitten palkki-istuinten käyttäjille. Sitten käytiin taas muutamassa lastentarvikeliikkeessä kyselemässä ja niin vain alkoi se oma mielipide kuitenkin muodostua.

Halusimme istuimen, joka menee aina sinne 36kg asti, ettei tarvitse taas parin vuoden päästä olla hankkimassa uutta istuinta, vaan sama menee niin pitkään, kuin sitä tarvitaan. Istuimessa piti olla isofixit, piti olla pärjännyt törmäystesteissä ja tottakai plussaa oli kuulemani hyvät käyttökokemukset. Liikkeissä myös L pääsi istuimia mallailemaan, joten tottakai sekin asiaan vaikutti.

Yleinen suositus Suomessa on kuljettaa alle kolmevuotiaita selkä menosuuntaan, koska se olisi turvallisinta nokkakolarin sattuessa. Euroopassa taas suositellaan nimenomaan kasvot menosuuntaan palkki-istuimia, koska ovat parempia peräänajoissa. Olisi tottakai äärimmäisen kätevää, kun kristallipallo jo etukäteen kertoisi, millainen mahdollinen kolari olisi..no, peräänajot ne ovat yleistyneet täällä meilläkin ja siitä todisteena juuri viime viikolla hyvän ystäväni auto meni lunastukseen, juurikin peräänajon vuoksi. Yleensä kun sanotaan selkä menosuuntaan istuimen olevan turvallisempi, verrataan sitä kuitenkin tavalliseen viisipistevyöistuimeen kasvot menosuuntaan, joka on taas aivan eri asia, kuin palkki-istuimet. Palkki-istuimien sanotaan myös ottavan törmäysenergiaa eritavalla vastaan, eli kuormitus jakautuisi myös istuimen runkoon ja näin omalta osaltaan taas pienentäisi lapsen niskoille tulevaa kuormitusta.

Kaiken tämän tutkimisen ja ihmettelyn jälkeen päädyimme lopulta Cybex Pallas 2-fix istuimeen. Se on pärjännyt loistavasti eri testeissä, myös sivutörmäystesteissä ja täytti kaikki muutkin valintakriteerit. Sen etupalkki on säädettävä, joten hoikempikaan matkaaja ei jää huonosti tuetuksi, istuimesta löytyy kallistustoiminto, pääntuki on syvyys- ja korkeussäädettävä ja vielä mitä!
Sopivaan ajankohtaan sattui myös mieheni päiväreissu Tallinnaan, josta kyseisen istuimen sai n. 150e halvemmalla kuin Suomesta. Ihan sitä haluamaani väriä ei löytynyt (eikä sitä toistakaan vaihtoehtoa :D), mutta tällä mennään. Sama hyvä istuinhan se kuitenkin on :) L mahtuu vielä kaukaloon, mutta varmaankin loppukesästä on ajankohtaista ottaa istuin käyttöön. Ompahan nyt kuitenkin hankittu ja taas yksi päänvaiva vähemmän!

Huomenna on edessä lähtö mökille juhannuksen viettoon ja uusi Ju-Ju-Be hoitolaukkuni pääsee siis tositestiin! Siitä sitten heti alkuviikosta, kun olemme mökiltä palanneet. Oikein ihanaa juhannusta kaikille muillekin :)


2 kommenttia :

  1. Hyvä istuin ainakin näin puolen vuoden kokeilulla, tai meillä on cypex pallas se joka menee vaan 18kg, mut muuten sama istuin :)

    VastaaPoista